Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018

Οκτώ φιλέλληνες στην υπηρεσία της Επανάστασης

Γράφει ο Βαγγέλης Γεωργίου   

Ο Καποδίστριας είχε πει κάποτε ότι «ο φιλήκοος των ξένων είναι προδότης«. Αρκετά χρόνια πιο πριν ο Γάλλος Βολταίρος παρότρυνε «υπερασπιστείτε την Ελλάδα, διότι σε αυτήν οφείλουμε το πνεύμα μας, τις επιστήμες και όλες μας τις αρετές«. O πρώτος ήταν πολιτικός και ο δεύτερος φιλόσοφος. Ο πρώτος μιλούσε, έχοντας στο μυαλό του τα «γεράκια» της Βιέννης και τις «αλεπούδες» του Λονδίνου και ο δεύτερος έκανε μια ρομαντική παρότρυνση, δημιουργώντας φιλέλληνες.

Ουσιαστικά και οι δύο επαληθεύτηκαν. Τα φιλοδυτικά κόμματα πολέμησαν τον Καποδίστρια και την μεταπαναστατική οργάνωση της χώρας, ενώ υπήρξε μια σειρά ξένων κοσμοπολιτών που ήρθαν, όπως θα ήθελε ο Βολταίρος, να βοηθήσουν τους επαναστατημένους Έλληνες: Ένας Πορτογάλος, ένας Αμερικανός, ένας Ελβετός, ένας Σκωτσέζος, ένας Ιρλανδός, , ένας Άγγλος, ένας  Γερμανός και ένας Πολωνός. Οκτώ προσωπικότητες, που δεν είναι τόσο γνωστές, όπως ο Λόρδος Βύρων, που αποφάσισαν να δώσουν είτε χρήματα, είτε αίμα είτε την απογοήτευσή τους σε ένα επαναστατημένο έθνος της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Antonio Figuerra d’ Almeida: ο έμπιστος

O Πορτογάλος Antonio Figuerra d’ Almeida πιστώνεται για την επιδέξια άμυνα των ελληνικών δυνάμεων όταν ο στρατός του ικανότατου Ιμπραήμ Πασά εμφανίστηκε μπροστά στην Τριπολιτσά το 1826. Λειτούργησε, μάλιστα, πολλές φορές «πυροσβεστικά» στις διαμάχες καποδιστριακών και αντικαποδιστριακών -είχαμε και αυτά. Ο Καποδίστριας το 1829 τον είχε διόρισε επιθεωρητή Ιππικού. Ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά του Πορτογάλου ήταν η νομιμοφροσύνη του. Tου είχαν οι εμπιστοσύνη, τόσο ο Κολοκοτρώνης όσο και ο Καποδίστριας.
Μετά την δολοφονία του Κυβερνήτη, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την διοίκηση των οχυρώσεων στο Ναύπλιο. Το μοναδικό ελάττωμά του ήταν η πίστη του στον Καποδίστρια. Θα ήταν ένα κακό προηγούμενο όταν ανέλαβε η βαυαρική Αντιβασιλεία, καθώς δεν εκτιμούσε του υποστηρικτές του δολοφονημένου κυβερνήτη. Έτσι τον δυσκόλεψε πολύ στις προαγωγές που δικαιούνταν στον στράτευμα.

Επανάληψη στα Πολιτικά του Αριστοτέλη

Αρχείο με ερωτήσεις και απαντήσεις στα Πολιτικά του Αριστοτέλη-ο επιμελητής ανώνυμος αλλά πολύ καλή δουλειά, γι αυτό και το ανεβάζω. Η ηλεκτρονική διεύθυνση από το 3ο ΓΕ.Λ Ευόσμου. Ευχαριστούμε τον/την συνάδελφο.

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

Ημέρα ποίησης 2018

Ημέρα ποίησης σήμερα και ακόμα το ερώτημα αναπάντητο-εν μέρει- αν η ποίηση πρέπει να καταγγέλλει και να υποδεικνύει τα κακώς κείμενα στην κοινωνία ή όχι. Για τον Αναγνωστάκη ξεκάθαρο το χρέος της ποίησης.

Μανόλης Αναγνωστάκης «Ποιητική»

- Προδίδετε πάλι την Ποίηση, θα μου πεις,
την ιερότερη εκδήλωση του Ανθρώπου
τη χρησιμοποιείτε πάλι ως μέσον, υποζύγιον
των σκοτεινών επιδιώξεών σας
Εν πλήρει γνώσει της ζημιάς που προκαλείτε
Με το παράδειγμά σας στους νεωτέρους.
Το τι δεν πρόδωσες εσύ να μου πεις
Εσύ κι οι όμοιοί σου, χρόνια και χρόνια,
Ένα προς ένα τα υπάρχοντά σας ξεπουλώντας
Στις διεθνείς αγορές και τα λαϊκά παζάρια
Και μείνατε χωρίς μάτια για να βλέπετε, χωρίς αφτιά
Ν’ ακούτε, με σφραγισμένα στόματα, και δε μιλάτε.
Για ποια ανθρώπινα ιερά μας εγκαλείτε;

Ξέρω: κηρύγματα και ρητορείες πάλι, θα πεις.
Ε ναι λοιπόν! Κηρύγματα και ρητορείες.

Σαν πρόκες πρέπει να καρφώνονται οι λέξεις
Να μην τις παίρνει ο άνεμος.

Κυριακή 18 Μαρτίου 2018

Χάρτες και λογοτεχνία

Ψάχνοντας υλικό για τη λογοτεχνία της Γ΄Λυκείου έπεσα πάνω σε αυτό

http://umap.openstreetmap.fr/en/map/thesswiki_62574#14/40.6352/22.9510

Πρόκειται  για έναν χάρτη της Θεσσαλονίκης, που έφτιαξαν φοιτητές του ΑΠΘ, που διασυνδέει σημεία ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος της πόλης με τα έργα λογοτεχνών της Θεσσαλονίκης.

Έτσι, το Γεντί Κουλέ, η Μητροπόλεως (πρώην Ρούζβλετ), το Πειραματικό Σχολείο ΑΠΘ, η Χρυσοστόμου Σμύρνης, η Φυσικομαθηματική ΑΠΘ, η Καμάρα, η Αρετσού, η Κατούνη και πολλά άλλα σημεία της πόλης που αναφέρονται σε μυθιστορήματα και ποιήματα και σχετίζονται με τη ζωή ποιητών και συγγραφέων της Θεσσαλονίκης, συνθέτουν ένα λογοτεχνικό περίπατο που συνδέει τον πολιτιστικό με τον αστικό ιστό.


Γίνονται αναφορές σε περιοχές και μνημεία στο έργο των παρακάτω συγγραφέων όπου η Θεσσαλονίκη έχει ισχυρή παρουσία:
1. Μανόλης Αναγνωστάκης
2. Γιώργος Ιωάννου
3. Τόλης Καζαντζής
4. Ζωή Καρέλλη
5. Μαρία Κέντρου-Αγαθοπούλου
6. Κλείτος Κύρου
7. Νίκος Μπακόλας
8. Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης
9. Περικλής Σφυρίδης
10. Ντίνος Χριστιανόπουλος



Οι αναφορές θα ενσωματωθούν σε διαδραστικούς χάρτες που θα είναι ελεύθερα προσβάσιμοι στο διαδίκτυο, ενώ θα επιχειρηθεί σε ορισμένα τουλάχιστον σημεία της πόλης η επικόλληση QR codes.

http://www.typosthes.gr


Ετοιμάζεται ψηφιακό βοήθημα και για την Έκθεση της Γ΄ Λυκείου

Στην ακόλουθη ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.study4exams.gr/mod_greek/index.php θα βρείτε το νέο υλικό που ετοιμάζεται για την ΕΚΘΕΣΗ-ΕΚΦΡΑΣΗ στη Γ΄Λυκείου με την εξής επισήμανση:


Σημαντική διευκρίνιση: Η διαδικασία υλοποίησης του Ψηφιακού Εκπαιδευτικού Βοηθήματος για τη «Νεοελληνική Γλώσσα» είναι σε εξέλιξη. Η πιλοτική ανάρτηση του υλικού γίνεται με σκοπό να ενημερωθούν οι αποδέκτες και να έχουν την ευκαιρία να υποβάλουν σχόλια και προτάσεις για τη βελτίωσή του. Παρατηρήσεις, σχόλια και προτάσεις σχετικά με τα «Ψηφιακά Εκπαιδευτικά Βοηθήματα» μπορείτε να αποστέλλετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: info@study4exams.gr

Η κανονική ανάρτηση του Βοηθήματος για χρήση από τους μαθητές προγραμματίζεται για το σχολικό έτος 2018-2019, οπότε και προβλέπεται ότι το έργο θα έχει ολοκληρωθεί.