Γράφει ο Βαγγέλης Γεωργίου
Ο Καποδίστριας είχε πει κάποτε ότι «ο φιλήκοος των ξένων είναι προδότης«. Αρκετά χρόνια πιο πριν ο Γάλλος Βολταίρος παρότρυνε «υπερασπιστείτε την Ελλάδα, διότι σε αυτήν οφείλουμε το πνεύμα μας, τις επιστήμες και όλες μας τις αρετές«. O πρώτος ήταν πολιτικός και ο δεύτερος φιλόσοφος. Ο πρώτος μιλούσε, έχοντας στο μυαλό του τα «γεράκια» της Βιέννης και τις «αλεπούδες» του Λονδίνου και ο δεύτερος έκανε μια ρομαντική παρότρυνση, δημιουργώντας φιλέλληνες.
Ουσιαστικά και οι δύο επαληθεύτηκαν. Τα φιλοδυτικά κόμματα πολέμησαν τον Καποδίστρια και την μεταπαναστατική οργάνωση της χώρας, ενώ υπήρξε μια σειρά ξένων κοσμοπολιτών που ήρθαν, όπως θα ήθελε ο Βολταίρος, να βοηθήσουν τους επαναστατημένους Έλληνες: Ένας Πορτογάλος, ένας Αμερικανός, ένας Ελβετός, ένας Σκωτσέζος, ένας Ιρλανδός, , ένας Άγγλος, ένας Γερμανός και ένας Πολωνός. Οκτώ προσωπικότητες, που δεν είναι τόσο γνωστές, όπως ο Λόρδος Βύρων, που αποφάσισαν να δώσουν είτε χρήματα, είτε αίμα είτε την απογοήτευσή τους σε ένα επαναστατημένο έθνος της νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Antonio Figuerra d’ Almeida: ο έμπιστος
O Πορτογάλος Antonio Figuerra d’ Almeida πιστώνεται για την επιδέξια άμυνα των ελληνικών δυνάμεων όταν ο στρατός του ικανότατου Ιμπραήμ Πασά εμφανίστηκε μπροστά στην Τριπολιτσά το 1826. Λειτούργησε, μάλιστα, πολλές φορές «πυροσβεστικά» στις διαμάχες καποδιστριακών και αντικαποδιστριακών -είχαμε και αυτά. Ο Καποδίστριας το 1829 τον είχε διόρισε επιθεωρητή Ιππικού. Ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά του Πορτογάλου ήταν η νομιμοφροσύνη του. Tου είχαν οι εμπιστοσύνη, τόσο ο Κολοκοτρώνης όσο και ο Καποδίστριας.
Μετά την δολοφονία του Κυβερνήτη, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την διοίκηση των οχυρώσεων στο Ναύπλιο. Το μοναδικό ελάττωμά του ήταν η πίστη του στον Καποδίστρια. Θα ήταν ένα κακό προηγούμενο όταν ανέλαβε η βαυαρική Αντιβασιλεία, καθώς δεν εκτιμούσε του υποστηρικτές του δολοφονημένου κυβερνήτη. Έτσι τον δυσκόλεψε πολύ στις προαγωγές που δικαιούνταν στον στράτευμα.