Τρίτη 30 Μαΐου 2017

Εισιτήριο για τον..."ΚΑΤΩ ΚΟΣΜΟ"

Μια εξαιρετική παράσταση για τα θεατρικά δρώμενα της Θεσσαλονίκης (την τελευταία της σεζόν) παρουσίασε πριν λίγες μέρες στο θέατρο ΑΥΛΑΙΑ στη Θεσσαλονίκη  η θεατρική ομάδα «Το θέατρο του άλλοτε». Πρόκειται για την παράσταση «Κάτω Κόσμος», η οποία παντρεύει τρία δημοτικά τραγούδια (Γιατί είναι μαύρα τα βουνά, Η Λυγερή στον Άδη, Του Νεκρού αδερφού) και τα μετατρέπει σε θεατρικό κείμενο με απλότητα στην αφήγηση και ρυθμικότητα που κρατά το 15σύλλαβο του δημοτικού τραγουδιού.


.
Ο αιφνίδιος θάνατος, ο πόνος της απώλεια των αγαπημένων, η αγάπη, ο όρκος του αδελφού στη μάνα, η εκδίκηση, η λήθη των ζωντανών πρωταγωνιστούν στο κείμενο και δένουν την πλοκή των τριών τραγουδιών σε ένα συμπαγές δημιουργικό κείμενο. Εξαιρετικές ερμηνείες από το καστ των ηθοποιών, με αυτή της χαροκαμένης μάνας της Λυγερής να ξεχωρίζει αλλά και του Χάρου, που αμείλικτος περνάει το μήνυμα της φθοράς και της λήθης των νεκρών από τους ζωντανούς. Η ενσωμάτωση στοιχείων από τη λαϊκή παράδοση, όπως το μοιρολόι, τα έθιμα του γάμου, το προξενιό προσδίδουν μια ξεχωριστή πινελιά στην παράσταση. Λιτό αλλά λειτουργικό το σκηνικό, ευφυές  το σκηνοθετικό εύρημα με τα κεριά και τη "συνομιλία" νεκρών και ζωντανών.
Πραγματικά δεν έχω λόγια. Μια παράσταση αξιώσεων που καλό θα είναι οι εμπνευστές και λειτουργοί της να το σκεφτούν σοβαρά να την επαναλάβουν την επόμενη χρονιά σε πρωινές παραστάσεις για σχολεία. Θα τη συστήσω ανεπιφύλακτα στο πλαίσιο της διδασκαλίας της παραδοσιακής και μοντέρνας ποίησης στην Α΄Λυκείου και όχι μόνο. Και εννοείται ότι θα πάω τους μαθητές μου από τους πρώτους.
Xίλια μπράβο σε όλους τους συντελεστές!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου