Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ ΣΤΟΝ ΞΕΝΟΦΩΝΤΑ


Mε δεδομένο ότι οι παρακάτω παράγραφοι θα διδαχθούν και φέτος από μετάφραση, ετοίμασα κάποιες ασκήσεις δημιουργικής γραφής για αυτές που θα εφαρμόσω και στην πράξη. 


ΒΙΒΛΙΟ 2-ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1-ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΙ 16-32

1. Ο Λύσανδρος γράφει μια επιστολή στο βασιλιά των Λακεδαιμόνιων, προκειμένου να εξηγήσει γιατί κωλυσιεργεί και δεν επιτίθεται στους Αθηναίους παρουσιάζοντας του το σχέδιό του και να καθησυχάσει τους φόβους του για ενδεχόμενη συνεργασία με τον εχθρό.

2. Γράψτε ένα διάλογο ανάμεσα στον Αλκιβιάδη και τους Αθηναίους στρατηγούς με τις συμβουλές που τους απευθύνει για να στρατοπεδεύσουν στη Σηστό και τις αντιδράσεις τους απέναντι στις οδηγίες και την αξιοπιστία τους.

3. Ο Κόνωνας στέλνει με την Πάραλο αναφορά στην Αθήνα για τη συντριβή των Αθηναίων στους Αιγός Ποταμούς. Τι θα έγραφε; Κάντε μια παραστατική περιγραφή εμπλουτίζοντας το κείμενό σας με στοιχεία από τη μετάφραση που μελετήσατε και που  καταδεικνύουν τον πανικό και τον αιφνιδιασμό των Αθηναίων από τον Λύσανδρο.

4. Αξιοποιώντας πληροφορίες από το κείμενο να γράψετε ένα λόγο που θα μπορούσε να είχε εκφωνήσει ο Λύσανδρος ενώπιον των συμμάχων των Λακεδαιμόνιων προκειμένου να λάβουν απόφαση για την τιμωρία των αιχμάλωτων Αθηναίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου