Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020

ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΕΝΙΑΙΑΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ Γ΄ΛΥΚΕΙΟΥ- παιδική εργασία



ΚΕΙΜΕΝΟ 1  
Η παιδική εργασία απελευθερώνει –
Ο Μπολσονάρου υπέρ της δουλειάς από τα εννιά στη Βραζιλία
Μέσα σε διάστημα μιας βδομάδας, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρου διαβεβαίωσε το λόμπι των γαιοκτημόνων πως «αυτή η κυβέρνηση σάς ανήκει» και παράλληλα υπερασπίστηκε την παιδική εργασία, παρουσιάζοντάς την ως εναλλακτική στα … ναρκωτικά. Με ένα απαράμιλλο επιχείρημα ο πρόεδρος της χώρας δήλωσε πως «Δουλεύοντας από 9 ή 10 ετών στη φάρμα, δε ζημιώθηκα καθόλου. Αν ένα 9χρονο ή 10χρονο παιδί πάει να δουλέψει κάπου, όλοι λένε για ‘σκλαβιά’ ή ‘παιδική εργασία’. Αν όμως καπνίζει κρακ, κανείς δε λέει τίποτε». Συνεχίζοντας τις «ηρωικές» παιδικές του αναμνήσεις, προσπάθησε να πείσει ότι η παιδική εργασία δεν έχει καμία αρνητική επίπτωση στη ζωή του παιδιού: «Όταν ήμουν 9-10 ετών, έσπαγα το καλαμπόκι στη φυτεία και 4-5 μέρες μετά, μες στον ήλιο, θα το μάζευα από το χωράφι. Η δουλειά λοιπόν δεν εμποδίζει τη ζωή κανενός».
Όλα αυτά σε μια χώρα που υπολογίζεται ότι εργάζονται 2,5 εκ. ανήλικοι, 8000 μόνο στις φυτείες του κακάο, ηλικίας μεταξύ 5 και 17 ετών, παρότι τυπικά η εργασία κάτω των 16 απαγορεύεται, με εξαίρεση τους μαθητευόμενους, που επιτρέπεται να είναι άνω των 14. Υπολογίζεται πως παγκοσμίως, 22000 παιδιά χάνουν τη ζωή τους κατά τα διάρκεια της εργασίας ή από ασθένειες που σχετίζονται με αυτή. Την ίδια ώρα, η χρηματοδότηση στο ήδη άθλιο εκπαιδευτικό σύστημα περικόπτεται και η σχολική διαρροή παραμένει σε ιλιγγιώδη επίπεδα.
Οι τεράστιες αντιδράσεις που προκλήθηκαν, ανάγκασαν την υπουργό Γυναικείων θεμάτων και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, Νταμάρες Άλβαρες (που παλιότερα είχε δηλώσει πως οι φεμινίστριες είναι άσχημες), να βάλει τέλος στην πολεμική, δικαιολογώντας όμως παράλληλα τον Μπολσανάρου: «Κοιτάξτε, η γενιά μας εργάσθηκε νωρίς, εγώ εργάσθηκα πολύ νωρίς, οι γονείς μας εργάσθηκαν πολύ νωρίς, όμως αυτό δεν σημαίνει πως θα αποποινικοποιήσουμε (την παιδική εργασία) (…) Είμαστε βέβαιοι πως η εργασία των παιδιών είναι παραβίαση δικαιωμάτων, πως δεν μπορεί να επιτραπεί».
Σε ό,τι αφορά τον ίδιο το Βραζιλιάνο πρόεδρος, επανήλθε απτόητος μέσω τουίτερ, κατηγορώντας την αντιπολίτευση: «Η αντιπολίτευση μού επιτίθεται, επειδή υπερασπίζομαι την κουλτούρα της εργασίας για τα παιδιά μας από την πιο μικρή ηλικία. Αν είχα υπερασπιστεί την πρώιμη σεξουαλικότητα ή τη χρήση ναρκωτικών, οι οπαδοί της αντιπολίτευσης θα με λιβάνιζαν. Ιδού η αλήθεια!».
Από τον ημερήσιο τύπο  6-7-2019


ΚΕΙΜΕΝΟ 2
Trafficking – Παιδική εργασία
Παγκοσμίως υπολογίζεται ότι εκατομμύρια παιδιά κάθε χρόνο πέφτουν θύματα εργασιακής εκμετάλλευσης. Στη χώρα μας χιλιάδες παιδιά εργάζονται. Και κυρίως μιλούμε για εκείνα που διακινούνται με σκοπό την εκμετάλλευσή τους σε χείριστες μορφές εργασίας: στο δρόμο, στην πορνεία, σε βαριές χειρωνακτικές εργασίες, στην εξαναγκαστική εργασία.
Τι μπορείτε να κάνετε για ένα παιδί στο δρόμο…
ΜΗ ΔΙΝΕΤΕ ΧΡΗΜΑΤΑ: Τα χρήματα συντηρούν την παρουσία των παιδιών στο δρόμο και ενισχύουν το φαινόμενο της παιδικής εργασίας
• ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΕ ΚΑΤΙ ΧΡΗΣΙΜΟ:
-τρόφιμα, όπως χυμό, νερό, σάντουιτς κ.λ.π.
-ρούχα, όπως μπουφάν για το κρύο ή καπέλο για τον ήλιο,
-γάντια για να προστατεύονται καθώς εργάζονται μαζεύοντας σκουπίδια,
-οτιδήποτε αντιληφθείτε ότι θα χρειαζόταν ακόμη και παιχνίδια ή βιβλία…
• ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΤΕ ΩΣ ΕΝΑΣ/ΜΙΑ ΕΝΕΡΓΟΣ/ Η ΠΟΛΙΤΗΣ
Ενημερώστε τις Κρατικές Υπηρεσίες ή άλλες κοινωνικές οργανώσεις
Τηλεφωνήστε στην ΑΡΣΙΣ
για να βοηθήσετε στον εντοπισμό και την αρωγή του παιδιού
για να πάρετε χρήσιμες οδηγίες σε περίπτωση που θέλετε να συνδράμετε οι ίδιοι

Δώστε την προσοχή σας. Υποστηρίξετε τη δράση κατά της παιδικής εργασίας και εκμετάλλευσης ανηλίκων στην Ελλάδα.
Kαμπάνια Ενημέρωσης για την παιδική εργασία
ΑΡΣΙΣ «Κοινωνική οργάνωση υποστήριξης νέων»

ΚΕΙΜΕΝΟ 3
Να σκέφτεσαι τους άλλους
Καθώς ετοιμάζεις το πρωινό σου, να σκέφτεσαι τους άλλους.
Μην ξεχνάς να ταΐζεις τα περιστέρια.
Όταν πολέμους ξεκινάς, να σκέφτεσαι τους άλλους.
Μην ξεχνάς όσους λαχταρούν την ειρήνη.
Όταν πληρώνεις το νερό, να σκέφτεσαι τους άλλους.
Εκείνους που μόνο τα σύννεφα έχουν να τους θηλάσουν.
Όταν γυρνάς στο σπιτικό σου, να σκέφτεσαι τους άλλους.
Μην ξεχνάς όσους ζουν σε αντίσκηνα.
Όταν τ’ αστέρια μετράς πριν κοιμηθείς, να σκέφτεσαι τους άλλους.
Εκείνους που δεν έχουνε πού να πλαγιάσουν.
Όταν ελεύθερα μιλάς, να σκέφτεσαι τους άλλους.
Εκείνους που δεν τους αφήνουν να μιλήσουν.
Και καθώς σκέφτεσαι εκείνους, τους άλλους,
Στον εαυτό σου γύρισε και πες: «Αχ και να ήμουν ένα κερί στο σκοτάδι».

Μαχμούντ Νταρουΐς «12 ποιήματα του Παλαιστίνιου ποιητή»
ΕΚΔΟΣΕΙΣ Νήσος 2009
Μετάφραση :Τζένη Καβαρίτη
ΘΕΜΑ 1

Να επιβεβαιώσετε ως σωστό με Σ ή να απορρίψετε ως λάθος με Λ το περιεχόμενο των ακόλουθων προτάσεων με βάση τα κείμενα 1 και 2
1.Η παιδική εργασία, σύμφωνα με τον Μπολσανάρου, δεν έχει καμία αρνητική επίπτωση στη ζωή του παιδιού
2.Ο Μπολσανάρου καταφέρεται εναντίον των μεγάλων κτηματιών που απασχολούν παιδιά στα χωράφια τους
3. Οι μαθητευόμενοι ανήλικοι μπορούν να εργάζονται, αφού γίνουν 16 ετών
4. Η υπουργός Νταμάρες Άλβαρες αναγνωρίζει πως δε μπορεί να επιτρέπεται η παιδική εργασία
5.Τα παιδιά που δουλεύουν στο δρόμο πρέπει να τα βοηθάμε με χρήματα
(μονάδες 15)


ΘΕΜΑ 2

Α)Να αναφέρετε τρία στοιχεία του ΚΕΙΜΕΝΟΥ 2  που πιστοποιούν ότι αυτό ανήκει στο κειμενικό είδος των οδηγιών
(μονάδες 15)

Β) «Όταν ήμουν 9-10 ετών, έσπαγα το καλαμπόκι στη φυτεία και 4-5 μέρες μετά, μες στον ήλιο, θα το μάζευα από το χωράφι.»: αφού μετατρέψετε τον ευθύ λόγο σε πλάγιο με εξάρτηση «ο Μπολσανάρου υποστηρίζει…», να εξηγήσετε γιατί τον επέλεξε ο συγγραφέας του κειμένου εδώ αλλά και σε άλλα σημεία του .
(μονάδες 10)

Γ) Ποιο μέσο πειθούς χρησιμοποιεί ο αρθρογράφος στη 2η παράγραφο του ΚΕΙΜΕΝΟΥ 1; Ποιες θέσεις του Μπολσανάρου που αναφέρονται στην παράγραφο 1 του ίδιου κειμένου αναιρούνται με αυτές τις πληροφορίες που παρέχει η παράγραφος 2;
(μονάδες 10)

Δ) Να αποδώσετε τις υπογραμμισμένες λέξεις των κειμένων 1 και 2 με συνώνυμες λέξεις ή και περιφραστικό τρόπο, ώστε το ύφος των κειμένων να είναι πιο οικείο.
       (μονάδες 5)      

ΘΕΜΑ 3
Αξιοποιώντας τους κειμενικούς δείκτες του ποιήματος (π.χ. εικόνες, λεξιλόγιο, ρηματικά πρόσωπα, εκφραστικά μέσα κ.α.) να σχολιάσετε το κεντρικό θέμα που πιστεύετε ότι τίθεται στο ποίημα. Να αναπτύξετε την άποψή σας σε 200 περίπου λέξεις.
(μονάδες 15)

 ΘΕΜΑ 4
Διαβάσατε τις δηλώσεις Μπολσανάρου στον τύπο και αποφασίζετε να γράψετε μια επιστολή 300-400 λέξεων στον πρόεδρο της Βραζιλίας, στην οποία θα προσπαθήσετε να εκθέσετε τα αντεπιχειρήματά σας σχετικά με την «αναγκαιότητα» της παιδικής εργασίας, παρουσιάζοντας μέσα από αυτά και τις συνέπειες που αυτή έχει σε έναν ανήλικο.
(μονάδες 30)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου