Κυριακή, 16 Φεβρουαρίου 2014

Η αλήθεια για το σύμβολο της Αιώνιας Πόλης (Lupa Capitolina)

Το σύμβολο της Ρώμης δεν είναι έργο Ρωμαίων

Το σύμβολο της Ρώμης δεν είναι έργο Ρωμαίων

Το μπρούντζινο γλυπτό της λύκαινας κατασκευάστηκε τον 13ο αιώνα, σύμφωνα με νέα στοιχεία
Εργο του 13ου αιώνα μ.Χ. και όχι της ρωμαϊκής εποχής είναι η πασίγνωστη λύκαινα, η εικονιζόμενη Lupa Capitolina, όπως αποδεικνύεται τώρα έπειτα από χρονολόγηση διά της μεθόδου του ραδιενεργού άνθρακα 14.
Το σύμβολο της Ρώμης, το πασίγνωστο μπρούντζινο γλυπτό της λύκαινας, η Lupa Capitolina, δεν είναι έργο της ρωμαϊκής εποχής όπως πιστευόταν για αιώνες. Το μπρούντζινο γλυπτό απεικονίζει μια μητέρα λύκαινα η οποία θηλάζει τα δίδυμα Ρώμο και Ρωμύλο από τα οποία πήρε το όνομά της η Αιώνια Πόλη.
Τώρα η πρόοδος της επιστημονικής γνώσης αποδεικνύεται ζημιογόνος για την πολιτιστική κληρονομιά της Ρώμης. Επιστήμονες που εξέτασαν το συγκεκριμένο άγαλμα με τη μέθοδο του ραδιενεργού άνθρακα 14 διαπίστωσαν ότι χρονολογείται τον 13ο αιώνα.
Συνεπώς η Lupa Capitolina δεν φτιάχτηκε όταν οι Ρωμαίοι φορούσαν τόγες και έκαναν αρματοδρομίες στο Καπιτώλιο, αλλά πολύ αργότερα, κατά τον Μεσαίωνα.

Η αρχαιολόγος κυρία Αννα-Μαρία Καρούμπα δήλωσε ότι η χρήση κεριού σε όλη το καλούπι του αγάλματος είναι μια τεχνική άγνωστη στον αρχαίο κόσμο. Η αντιπαράθεση μεταξύ των επιστημόνων για την ηλικία της Lupa Capitolina κρατάει από τον 18ο αιώνα. Οσοι πίστευαν ότι ήταν έργο της αρχαιότητας επιδείκνυαν ατέλειες στο ένα από τα πόδια της λύκαινας. «Η ζημία στο πόδι προήλθε πιθανότατα από λάθος κατά τη διάρκεια της ιστορικά νεότερης αυτής δια δικασίας» υποστήριξε. Απογοητευμένοι από την αποκάλυψη εμφανίζονται οι πιο παραδοσιακοί ιστορικοί, αλλά και οι ρομαντικοί λάτρεις της ιταλικής πρωτεύουσας.

Η τελική επιβεβαίωση για την ηλικία του γλυπτού επήλθε από τον πιο διαπρεπή αρχαιολόγο, κ. Αντριάνο Λα Ρεντζίνα, ο οποίος, μιλώντας στην εφημερίδα «La Repubblica» τόνισε ότι πράγματι είναι έργο του 13ου αιώνα. Είχε προηγηθεί η αποκάλυψη ότι τα βρέφη κατασκευάστηκαν ακόμη μεταγενέστερα, στα τέλη του 15ου αιώνα, καθώς η τεχνοτροπία τους διαφέρει αισθητά σε σχέση με τη λύκαινα. Επιπλέον, τον περασμένο Νοέμβριο κατερρίφθη ως απλός μύθος από τους επιστήμονες ο ισχυρισμός του τότε υπουργού Πολιτισμού Φρανσέσκο Ρουτέλι ότι είχε βρεθεί «η σπηλιά στην οποία η λύκαινα θήλαζε τα βρέφη». Εικόνες της λύκαινας με τα βρέφη συμβολίζουν τη Ρώμη από την αρχαία εποχή, ενώ ο Κικέρων ανέφερε ότι το άγαλμα της λύκαινας είχε χτυπηθεί από κεραυνό το 65 π.Χ.
 
Από την εφημερίδα "το Βήμα"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου